Skip to main content
Food Concept & BrandsFood Trend & Inspiration

Co-innovatie in food door klant en leverancier

Steeds vaker werken klanten en leveranciers samen om door de keten heen tot innovatie te komen. Ook in food zien we dat retailers en producenten frequenter de krachten bundelen om met hun leveranciers van ingrediënten, verpakkingen, machines of agrarische toeleveranciers om tot vernieuwing te komen. Het initiatief tot co-innovatie kan zowel van klanten als leveranciers komen. Hier delen we een aantal tips en stappen om op een gestructureerde wijze tot co-innovatie te komen.

Samen kan je meer

Samen weet en kun je natuurlijk meer dan alleen! Een belangrijk vertrekpunt is dan ook dat beide partijen hun kennis en expertise op tafel leggen. Vanuit dit gezamenlijk kennisfundament en vertrouwen kunnen dan de stappen gemaakt worden naar vernieuwing. Vaak sneller, kosten-efficiënter, meer multidisciplinair en baanbrekend.

Het Albert Heijn verspakket, een succesvolle co-innovatie

Een voorbeeld van een zeer geslaagde co-innovatie is het verspakket van Albert Heijn die door de retailer en groenteleverancier Bakker Barendrecht gezamenlijk is ontwikkeld. Wij faciliteerden deze innovatiereis als onafhankelijke en objectieve derde partij. Via een gestructureerde maar zeer inspirerende aanpak creëerden we de nieuwe versbox, die vandaag de dag door meer dan 1/3 van de Nederlandse huishoudens is geadopteerd en behoort tot één van de meest succesvolle voedselinnovaties van het laatste decennium. Lees hier meer over deze case.

Het verspakket; een succesvolle co-innovatie van Bakker Barendrecht en Albert Heijn

Maar hoe organiseer je zo’n gezamenlijke innovatie-inspanning?

Een dergelijke gezamenlijke inspanning vraagt echter wel om een goed doordacht plan en innovatietraject, waarbij de intenties, verwachtingen, uitgangspunten, stappen en inspanningen voor beide partijen van tevoren helder zijn. Deze 4 punten zijn hierbij essentieel:

1.Het formuleren van een strategische scope. In welk speelveld wil je samen met strategische partners innoveren. Gaat het hier om productinnovatie, proces innovatie of een specifieke technologie?

2. Met welke partijen wil je kennis delen en in vertrouwen samen werken?

3. Wat is het gezamenlijke doel dat je beide partijen willen behalen? En hoe verhouden de onderliggende doelen zich ten opzichte van elkaar.

4. Het opzetten van het gezamenlijke innovatie-traject. Hoe bundel je de kennis en kom je tot echt vernieuwende ideeën en concepten?

Onafhankelijke facilitator

Wat betreft punt 4 kan het raadzaam zijn hier een onafhankelijke, derde expert voor in de arm te nemen. Food By Design heeft de laatste jaren steeds vaker als een onafhankelijke derde dit soort innovatietrajecten gefaciliteerd. Door Corona hebben we ontdekt dat dit ook digitaal goed kan plaatsvinden met online whiteboards waarop deelnemers uit de hele wereld hun ideeën kunnen plakken. Naast het stappenplan is de sfeer van de groep een belangrijke. Het zijn per slot van rekening twee verschillende bedrijfsculturen die in een dergelijk project samen komen. Vertrouwen, optimisme, openheid en veiligheid zijn belangrijke elementen om zorg voor te dragen.

Goed doordacht innovatietraject

Net als bij ieder ander innovatieproces is een zorgvuldig vormgegeven traject van belang. Kennis moet allereerst verzameld en gedeeld worden, aanvullende inspiratie ingebracht. Van groot belang zijn de wensen van de eindgebruiker, de consument. Weten hoe de manier van eten kopen, bereiden, consumeren en eervaren veranderd is voor alle spelers in de food-keten van belang. Met een inspirerende food trend presentatie starten wij dan ook menig food co-innovatie traject.

Samen waarde creëren

Daarna wisselen divergent en convergent denken elkaar af en zijn er belangrijke mijlpalen waarin gezamenlijke gekozen wordt welke kansen en ideeën geselecteerd worden om in een volgende fase verder uit te werken. Aan het einde van dergelijke trajecten moeten goede afspraken gemaakt wie welk stuk uitwerkt en hoe opbrengsten, rechten en risico’s verdeeld worden. Geheimhouding en exclusiviteit zijn natuurlijk ook een belangrijk aspect van dit soort overeenkomsten. Maar het belangrijkste is om uiteindelijk met een innovatieve vondst nieuwe waarde te creëren voor beide partijen.

Zelf co-innoveren met klanten of leveranciers?

Bent u nieuwsgierig hoe een dergelijk co-innovatie traject er voor u uitziet? Neem dan gerust contact met ons op. Wij zullen u uitleggen welke mogelijkheden wij voor u zien. Kijk ook eens op de site www.foodbydesign.nl Vanuit deze entiteit worden de meeste van dergelijke trajecten georganiseerd.

 

 

Abonneer op de nieuwsbrief van Marielle Bordewijk

Blijf op de hoogte van haar werk en visie over food trends, food design en innovatie in food.