Skip to main content

Studio Bordewijk heeft na uitgebreid onderzoek 5 belangrijke food trends voor 2019 benoemd, die ons koop, kook- en eetgedrag zullen beïnvloeden. Hier een short list van food trends voor 2019:

food-trends-2019-foodtrendwatcher-fooddesigner-marielle-bordewijk

De presentatie met alle food trends voor 2019. Photos by J. Schmidt, Williams, Dykes and Mills on Unspleash.

Food trends voor 2019 – 1 #Stoer plantaardig

Hangen van oudsher de mannen vooral aan een stuk mals, sappig vlees steeds meer creatieve chefs en fervente vega-kokers proberen nu juiste deze fervente vleeseters een plantaardige variant voor te schotelen die niet onder doet voor een biefstuk, karbonade of kippetje. Op social media is een bom aan inspiratie losgebarsten om met plantaardige ingrediënten zo lekker en verzadigend mogelijk te koken. Daarbij krijgt de eetbare flora veel ‘meaty cues’ mee. Er wordt gerookt, gegrild, geroosterd, gemarineerd tot de meatiness van het beeld afspat. Plantpusher Derek Sarno is met zijn blog en boek ‘Wicked healthy’ hier een treffend voorbeeld van. Hij is een samenwerking met Tesco aan gegaan en ontwikkelde voor hen een range kant-en-klare gerechten zoals de BBQ pizza, carrot pastrami wraps en mushroom bolognaise.  In de periode januari t/m juni werden  2,5 miljoen plantaardige maaltijden verkocht. In Nederland timmert onze vegan van het eerste uur Lisette Kreischer nog steeds stevig aan de weg, Eind september komt zij samen met Maartje Borst met het boek Man.Eat.Plant. waar zij met aubergine dogs en epic roasts de lezer vlees laat vergeten.

food-trends-voor-2019-stoer-vegan-trend-lisette-kreischer

Het stoere, vegan kookboek Man.Eat.Plant. van Lisette Kreischer en Maartje Borst

Food trends voor 2019 – 2 #Het nieuwe verpakken

Steeds meer mensen beginnen zich te ergeren aan de grote hoeveelheden plastic die wij iedere dag tot ons nemen en weg gooien. De plastic soep is een doorn in het oog en het groeiende bewustzijn dat plastics uiteenvallen in micro en nano plastics doet onheilspellend aan. Daarom pogen steeds meer mensen plastic-vrij te leven of geven aan te willen minderen. Makkelijk is het niet. Ons foodsysteem is verslaafd aan plastic. Het vergt een totaal systeem denken om daar verandering in te gaan brengen. Want tegelijker met onze weerstand tegen plastic zijn we juist wel verknocht aan het gemak van verse, kant-en-klare en to-go producten die bijna altijd een plastic oplossingen vereisen. Tevens zorgt dat plastic ook juist voor minder food waste, wat een ander soort milieu belasting met zich mee brengt. Maar de urgentie groeit en steeds meer verpakkings- en foodbedrijven beginnen serieus over andere oplossingen na te denken. Zo startte Ecoplaza met een plasticvrije pop- up store, schreef Mc Donald samen met Starbucks recentelijk een ontwerpwedstrijd uit voor milieuvriendelijker koffiebekers, en wordt er meer en meer onderzoek gedaan naar bio afbreekbare nieuwe plastics. Zoals kunststoffen gemaakt van krab en garnalen schillen, zeewier, algen, kombucha en landbouwafval. We zijn er nog lang niet, maar een nieuw verpakkingssysteem zal uiteindelijk pure noodzaak zijn. De verwachting is dat we bewegen naar een systeem met meer bio-afbreekbare plastics enerzijds en anderzijds betere recycling en hergebruik systemen van die materialen die niet afbreekbaar zijn. Om dit te bereiken zullen we over de grenzen van individuele food producenten en retailers heen moeten werken. Consumenten, bedrijven en overheden zullen allen een steentje moeten bijdragen.

Food trends voor 2019 – 3 #Shroom it!

Samenhangend met trend 1 zien we steeds vaker een hoofdrol voor paddenstoelen. Paddenstoelen zijn van nature rijk aan umami en hebben een vlezige bite. Stoere chefs noemen deze gehoede vrienden steeds vaker shrooms, een afkorting van Mushrooms. En dan gaat het niet alleen om de gewone champignon. Er wordt gekokkereld en geëxperimenteerd met vele soorten, van shiitake, enoki, portobello’s tot de nog onbekender maitake en eryngii. Zeker weten dat de komende jaren het assortiment paddenstoelen gaat groeien en veel meer producten gaan komen die paddenstoelen verwerken tot burgers, pulled schroom sandwiches, charcuterie en smaakmakers ter vervanging van bijvoorbeeld het Maggi flesje.

 Food-trends-voor-2019-food-swaps-vegetable-focaccia

Eén van de Food trends voor 2019: Food swaps, zoals de veggie focaccia van Boboli waar groente een deel van het bloem vervangt

Food trends voor 2019 – 4 #Food swaps

De bloemkoolpizzabodem, de courgette-spaghetti, broccoli-rijst, kikkererwten chips en nicecream (ijs van banaan en avocado). Allemaal voorbeelden van producten die een slimme ‘food hack’ uithalen waarbij een ongezonde component wordt vervangen door een meer vezelrijke, proteïnerijkere of minder calorieën tellend ingrediënt. Vaak door groente en of fruit. Want ja, laten we eerlijk zijn ongezonde snacks zoals pizza’s, chips, snoep en ijs, blijven nu eenmaal een niet te versmaden aantrekkingskracht op mensen hebben door de rijke texturen en volle smaken. Maar als er gezondheidswinst gehaald kan worden zonder dat het sensorisch een te groot offer vraagt, kun je als producent op succes rekenen. Zo vliegen de bloemkoolpizza’s van Magioni nu over de toonbank en heeft Halo Top in de VS een groot marktaandeel weten te veroveren vanuit het niets. Wanneer de food swap door een herkenbaar stuk fruit of groente plaats vindt ipv te sleutelen aan ingewikkelde ingredientencombinaties zal de innovatie het beste aansluiten bij de wensen hedendaagse consumenten.

Food trends voor 2019 – 5 #Speeding up innovation!

De innovatie snelheid in food is aan het versnellen. De tijd dat de wereld werd gedomineerd door grote A-merken die met grote fabrieken vooral hun lijnen proberen te vullen met veel van hetzelfde is langzaam voorbij aan het gaan. Albert Heijn roept op in het boek Appie Tomorow  dat het nu meer om ‘doen’, dan alleen maar ‘denken’ gaat … en dat 80% al genoeg is om het te proberen. Leren door vallen en opstaan, door meer experimenten, door mislukkingen te accepteren en ervan te leren hoe het beter kan. Zo blijft er uiteindelijk meer aan de strijkstok hangen. Hierin zitten veel overeenkomsten met design thinking, dat nu in food aan een opmars bezig is. Food producenten dienen in dit verhoogde tempo mee te gaan en zich een sneller innovatietempo met meer lef en ondernemerschap eigen te maken.

Benieuwd naar het hele verhaal en alle food trends voor 2019? Boek dan een trendconsult. Heeft u innovatieplannen? … neem dan vrijblijvend contact op met food designer en trendwatcher Marielle Bordewijk. Zij vertelt u ook graag alles over de nieuw ontwikkelde innovatiemethode FoodbyDesign.

Abonneer op de nieuwsbrief van Marielle Bordewijk

Blijf op de hoogte van haar werk en visie over food trends, food design en innovatie in food.