Skip to main content

 

Daar is ie weer! Een vijftal food trends voor 2021. Een voorproefje. Benieuwd naar het hele verhaal toegespitst op jouw categorie of markt, laat het ons dan weten.

Food trends 2021 #1 De landbouwtoekomst op het bord

De productie van ons eten weegt zwaar op de planeet. Daarom zien we overal ter wereld de discussie intensiveren hoe het beter kan. Zeker in het kleine Nederland is deze discussie relevanter dan ooit; daar worden steeds vaker kritische vragen gesteld hoe wij met ons kleine oppervlak maar liefst de tweede landbouwexporteur van de wereld kunnen zijn. Enerzijds héél bewonderenswaardig anderzijds groeit het besef dat dit niet kan zonder het betalen van een prijs. De prijs van een uit evenwicht rakend ecosysteem zoals een verstoorde stikstofbalans, verlies aan biodiversiteit, bodemuitputting, (dier)ziekten etc. Zoals in elke existentiële discussie lopen de gemoederen hoog op, getuige de boerenacties afgelopen jaar. Maar we bereiken een kantelpunt en geloven dat er geen weg meer terug is om gedachteloos door te gaan op de oude manier. De boeren kunnen het niet alleen, en het is hoog tijd dat Den Haag hier een echte en duidelijke visie gaat neerleggen. Agrarische bedrijven, investeerders, beleidmakers zullen samen nieuwe verdienmodellen moeten gaan ontwikkelen. Slimme ondernemers begrijpen dat en experimenteren nu al met minder kunstmest, bestrijdingsmiddelen, grondgebondenheid, pixelteelt, dubbeldoeldieren, omschakelen van veeteelt naar akkerbouw, meer gewasrotatie etc. Hoewel deze discussie nu nog vooral tussen boeren, beleidmakers en milieuorganisaties gevoerd wordt, zal hiervan steeds meer doorsijpelen, via de media, naar de consument. En als de kennis en het bewustzijn van consument wordt aangewakkerd dient zich de kans aan om merken en producten te ontwikkeling die een nieuwe landbouwfilosofie in het hart van hun merkpositionering en productpropositie hebben. Zij geven daarmee de consument de ‘power’ om voor een betere agro-toekomst te kiezen en daarmee innovatieve boeren te steunen in hun transitie. We zien Ekoplaza al de eerste stappen maken. Zij beloven in hun laatste ‘Lekker Weten magazine’ dat je als klant van Ekoplaza al onderdeel bent van die landbouw van de toekomst. Daarbij gaan steeds meer partijen een ‘stap verder dan biologisch’.

Food trend 2021; de landbouw visie en filosofie zal een grotere rol gaan spelen bij food merk en product proposities

Food trends 2021 #2 Melk zonder koe, palmolie zonder palm

Sommige ingrediënten zijn berucht om de extreme hoge druk die ze op onze planeet uitoefenen. En daarom zien we nu allerlei start-ups bezig met innovatieve programma’s om de grootste knelpunten in ons voedselsysteem te omzeilen. Zo wordt er hard gewerkt om melk te maken zonder koe, omdat juist die koe zo’n grote eco-voetafdruk creëert. Dit gaat niet om plantaardige melk, maar om een equivalent van het witte goud met een echt vergelijkbare samenstelling qua molecuulstructuren en enzymen. Van Silicon Valley, tot Azië en in ons eigen Nederland wordt hier druk mee geëxperimenteerd. Zo is de oprichter van de Vegetarische slager, Jaap Korteweg, gestart aan een nieuw avontuur met het merk ‘Those Vegan cowboys’. Waarbij hij probeert om van gras en een koe-robot-maag melk te produceren. De cowboys hopen te ontdekken hoe ze van gras, gisten en schimmels melk kunnen maken en daarmee de koe uit de voedselketen snijden’. Maar ook zien we initiatieven voor ‘kip zonder ei’ en ‘palmolie zonder palm. Hoewel die laatste plantaardig is, legt het een groot beslag op onze planeet door de enorme oppervlaktes mono-plantages en de daaraan voorafgaande boskap. Bill Gates heeft recentelijk geïnvesteerd in de start-up C16 dat microben gebruikt om voedselafval en industriële bijproducten om te zetten in synthetische palmolie, die de eigenschappen van echte palmolie evenaart. Deze trend luidt een nieuw tijdperk in. Eentje waarin we op een revolutionair andere manier ons eten gaan produceren dan voorheen. Wanneer succesvol en schaalbaar zal dit ons voedselsysteem radicaal gaan veranderen.

Food trend 2021 melk zonder koe en palmolie zonder palm. We gaan ons eten revolutionair anders maken middels micro-organismen

Food trends 2021 #3 Serieus lekker zoet

Even tijd voor minder zware kost. Eten gaat nog altijd over genieten. En misschien doen we dat wel het intenst tussen de maaltijd door; lekker snoepen! Kleine beetjes van iets heel lekkers. Echter, de afgelopen decennia hebben we snoep zien verworden tot grote zakken goedkoop suikergoed. Vaak op smaak en felle kleur gebracht met goedkope additieven. Maar gelukkig zien we nu weer meer aandacht ontstaan voor kwalitatief zoet, en zien we dat patisserie en confiserie weer als een echt vakmanschap op de kaart wordt gezet. Dit uit zich bijvoorbeeld in kwalitatieve zoetigheden als drop met Arabische gom, ijs van echte verse room en melk (i.p.v. poedermelk) een knapperige melkchocolade met hoger cacao percentage, winegums van echt fruitsap, koekjes van echte roomboter, macarons van het duurdere amandelmeel en appeltaart gemaakt met echte verse appels i.p.v. appelvulling uit blik – de basis op orde in plaats van gekke smaakcombi’s en felle kleuren. Een ode aan de naturel varianten! We laten ons steeds minder afleiden door grappen en grollen. Het gaat om kwaliteit in plaats van kwantiteit. Terug naar snoepen zoals snoepen bedoeld is. Eventjes genieten van iets kleins en heel erg lekker in plaats van gedachteloos graaien en veel calorieën naar binnenwerken, want dat geeft uiteindelijk geen fijne bijsmaak. Wie dat ook goed begrijpt is de innovatieve Spaanse patissier Jordi Bordas die met zijn B-concept op revolutionaire wijze gebak met minder calorieën maakt.

Food trend 2021 > Serieus lekker zoet. Kwalitatieve snoeperijen in plaats van zakken vol goedkoop, fel gekleurd suikergoed.

Food trends 2021 #4 Digital food

Door covid-19 heeft e-commerce in food een versnelling gekregen. Lag voor de pandemie het kopen van eten en drinken via online kanalen nog achter bij andere categorieën zoals consumentenelektronica, fashion en reizen, tijdens de lockdown zagen we de aankopen online sterk stijgen. Zowel in food retail als in foodservice. Wij geloven, nu we weer mobieler worden, dat deze cijfers iets zullen terugvallen. Maar dat een deel blijvend zal zijn. Digitale strategie en innovatie wordt daarmee steeds belangrijker voor food bedrijven. En online is het spel anders dan offline. Het opwekken van ‘digital appetite’, en het goed doordenken van de food customer journey zijn daarbij essentieel. Natuurlijk naast een scherpe positionering; wanneer, hoe en voor wie jouw merk relevant is. Lees daar meer over op ons eerder blog over digitale food innovatie. We zullen de komende jaren dan ook allerlei nieuwe bestel- en deliveryconcepten gaan zien zoals lokale food concepten, hyper vers, specialistisch, flexiblele bedrijfscatering, restaurants met nieuwe afhaalconcepten, thuisdiners, late night delivery, maaltijdabonnementen etc. Dat zal vragen om andere communicatie, ander menu design en ander verpakkingsontwerp.

Food trends 2021 #5 De Afrikaanse keuken

Tot op heden waren onze eetavonturen vooral gericht op de Mediterrane, Arabische, Aziatische en Amerikaanse keukens. Maar we zien nu langzaam maar zeker de (West) Afrikaanse keuken in opmars komen. En dat is niet toevallig! Hier vallen een aantal achterliggende ontwikkelingen mooi samen.
Afrika is een enorm continent met een grote diversiteit aan keukens, smaken, ingrediënten en gerechten en kookmethodes. Het staat bekend als basic en puur, in combinatie met veel verschillende groenten, goedgevulde soepen, heerlijke stoofschotels en graanrecepten zoals bijvoorbeeld Jollof, een éénpans rijst/graangerecht. Bovendien zijn Afrikaanse gerechten vaak glutenvrij en bevatten ze veel plant-based proteïne, wat goed aansluit bij andere food trends.

De interesse in de herkomst van ons eten is de laatste jaren enorm toegenomen. Er een queeste ontstaan naar de oorsprong van bepaalde gerechten en ingrediënten. Zo krijgen authentieke Afrikaanse ingrediënten als cassave en okra meer aandacht bij ons in het Westen, maar ook een graansoorten als fonio staat in de schijnwerpers. Want supergezond en ook veel beter te telen in een veranderd klimaat. Afrikaanse chef-koks, zoals de Senegalese Pierre Thiam brengen een ode aan hun continent en haar ingrediënten. Hij noemt zichzelf naast chef een sociaal-activist met als missie de West Afrikaanse keuken naar de ‘fine dining scene’ te brengen. Daarnaast heeft hij in New York de fast-casual restaurantketen Teranga, waar hij vooral Afrikaanse ingrediënten op de menukaart heeft staan. Met het merk Yolélé foods wil hij fonio introduceren op de Amerikaanse thuismarkt. (.http://www.yolele.com). De komende jaren zullen we de invloeden van de Afrikaanse keukens vaker en nadrukkelijker gaan tegen komen. Dus maak je op voor de African Food safari!

Trend presentatie of consult over de food trends 2021

Benieuwd naar het hele verhaal en alle food trends 2021? Of heeft u innovatieplannen? Neem dan vrijblijvend contact op met Marielle om te kijken hoe meer inzicht in food trends u kan helpen de markt een stapje voor te zijn. Zij vertelt u ook graag alles de FoodbyDesign innovatie methode om op inspirerende wijze tot vernieuwing te komen. Geschikt voor B2C en B2B bedrijven.

 

Abonneer op de nieuwsbrief van Marielle Bordewijk

Blijf op de hoogte van haar werk en visie over food trends, food design en innovatie in food.