Skip to main content

Vormgeven is betekenis geven aan materie. Bij food design kan je een deel van de materie eten of drinken. Vorm, smaak, textuur, geur, klank en kleur zijn de zes sensorische componenten waarmee wij als ontwerpers aan de slag gaan en betekenis kunnen geven aan het eten of drinken. Zodat het een verhaal vertelt of een ervaring opwekt.

het werkwoord ontwerpen

Design laat zich echter ook vertalen als het Nederlandse werkwoord ‘ontwerpen’. En ontwerpen is vooral een proces van hard, gestructureerd en toekomstgericht werken om tot nieuwe, creatieve oplossingen te komen. En dat kun je ook toepassen in food. Naast marketing en de productontwikkeling die vaak door koks en voedseltechnologen gedaan wordt, kan food design voor een andere aanvullende visie, een buitengewone aanpak en extra inspiratie zorgen. Daarbij springen de typische ontwerpvaardigheden als schetsen en prototypen in het oog, maar er zijn veel meer aspecten waarin de aanvullende en toegevoegde waarde naar voren komt. Food design is bovenal interdisciplinair, optimistisch en toekomstgericht.

ook voor niet-ontwerpers

Food design is niet exclusief voorbestemd aan ontwerpers.  Ook niet-ontwerpers kunnen hier hun voordeel mee doen en hun creativiteit en inventiviteit maximaal benutten. Het uit design voortvloeiende ‘design thinking’ is inmiddels wereldwijd omarmd door vele business leaders en wordt gedoceerd aan vooraanstaande universiteiten. In food, is dat niet anders. Food design thinking geeft ook niet-ontwerpers de kracht om buiten hun bestaande denkkaders te kijken en met waarachtig nieuwe oplossingen te komen die zij in eerste instantie niet voor mogelijk hadden gehouden.

hoe te innoveren in food?

Veel food professionals zien zichzelf voor de taak staan om innovatie en vernieuwing te brengen. De meeste bedrijven hebben het in hun missie staan. Velen dromen ervan om binnen hun markt of organisatie de disruptor te zijn. Maar hoe doe je dat? Waar ontstaat de inspiratie, de ideeën, hoe werk je ze goed uit en krijg je anderen mee? Zowel het eindresultaat als de weg er naartoe staan bij een goed food design traject centraal.

meer weten?

Meer weten of food design iets kan toevoegen in jouw organisatie? Twijfel dan niet, en neem contact op met Marielle Bordewijk. Zij toont helder de stappen in het design gedreven innovatieproces, en hoe je de kans op baanbrekende food producten, concepten en misschien wel hele food systemen kunt maximaliseren. Lees meer over food design thinking op onze andere website Food By Design.

 

 

 

Abonneer op de nieuwsbrief van Marielle Bordewijk

Blijf op de hoogte van haar werk en visie over food trends, food design en innovatie in food.