Skip to main content

Culinair kent Berlijn hoogtijdagen. Van street food markten, koffiebars, biologische eetwinkels tot up-class restaurarants er is op elk moment en voor ieder budget wel iets bijzonders te proeven. Na een trendtrip aan deze creatieve hoofdstad zijn er drie food trends in Berlijn die in het oog springen. Lees hier een korte samenvatting.

Food-trends-Berlin-street-food-pulled-pork

Trend 1 #Street food

Markthalle Neun is Berlijns bekendste adres voor street food. Deze hal is gelegen in de in opkomst zijnde wijk Kreuzberg. Er is een food court verrezen met allemaal kleine, hippe food ondernemers die hun waar op originele manieren aanprijzen. Op donderdagavond is de officiële Street-food-markt, maar elke dag kun je terecht voor zelfgemaakte Japanse onigiri, kleurrijk verpakte toffees, bijzondere theeën, Nederlandse haring en huisgerookte zalm. Vaak op een snacky manier gepresenteerd op een papieren schaaltje of zakje samen met frisse salade, smeuïge aardappelen en pittige sausjes. Het drukst is het bij Big Stuff smoked BBQ waar je een met bakpapier bedekte bakplaat krijgt met langzaam gegaarde pulled pork, spare ribs, salade en 3 strepen saus. Door de hele stad zijn vele street food markten en events. Zoals ook op zondag bij de Kultur Brauerei waar je raclette aardappels, Ukrainse dumplings, een vegan roast en Braziliaanse tapioca sandwiches kunt kopen.

Trend 2 #Vietnamees

Zo gewoon als de Chinees en Sushi in Nederland zijn, is de Vietnamees in Berlijn. Elke straat kent wel een Vietnamese snackbar, restaurant of take-away waar de springrolls, Pho soep, Bahn mi sandwiches en glasnoedelsalades gretig aftrek vinden. Monsieur Vuong springt eruit. Dit drukke, kleine, hippe restaurant is al 6 jaar elke dag vol geboekt. En wij begrijpen ook waarom! De gerechtjes zijn perfect uitgevoerd. Prachtige theeën (of eigenlijk infusies) met verse kruiden, smaakvol aardewerk, en de sausjes en dressings kennen een perfecte balans van friszuur, licht zoet en lekker pittig. Babanbe met twee vestigingen in Mitte en Kreuzberg noemt zich zelf een Vietnamese deli waar de broodjes bahn mi en soepen afgehaald kunnen worden. Dit alles mooi verpakt in disposables met een duidelijk eigen grafische stijl. http://babanbe.com.

Food-trends-Berlin-Vega-street-food

Veganistisch street food bij de Kultur Brauerei

Trend 3 #Vegan

De vegetarische maar ook zeker de veganistische keuken in sterk in opkomst in Berlijn. Het is ook het absoute nummer 1 onderwerp in kookboekenland. Er is zelf een ware vegan superster opgestaan bij onze buren. Atilla Hildman heeft al meer dan een miljoen kookboeken verkocht, verloor zelf 35 kg en rijdt opzichtig in een Porsche. Een opzienbarend figuur die met zijn kookboeken met titels als ‘Vegan for Fun’, Vegan for Youth’ en zijn nieuwste ‘Vegan to go’ het veganistische eten tot hedonisme weet te maken in plaats van sober ‘geitenwollisme’. In Berlijn is het dan ook niet moeilijk om lekker 100% plataardig te eten. Vegan Kebab, Avocado-limoen cheesecake en Vegan roast zijn wijd verkrijgbaar. Van food trucks tot restaurants. Sowieso kan gezegd worden dat veel restaurants bijzonder veel moeite doen om van hun groentegerechten iets bijzonders te maken zodat zelfs de grootste vleesliefhebber hiervan kan genieten.

Nog meer food trends

Benieuwd naar andere Berlijnse food trends of food trends in het algemeen? Boek dan een trendconsult bij food trendwatcher en designer Marielle Bordewijk en kijk samen welke trends voor uw bedrijf interessant zijn en hoe deze kunnen worden door vertaald naar nieuwe innovaties.

Abonneer op de nieuwsbrief van Marielle Bordewijk

Blijf op de hoogte van haar werk en visie over food trends, food design en innovatie in food.