Skip to main content

Met het NRC artikel over Green Happiness lijkt het hoogtepunt van de extreem gezonde lifestyle bereikt te zijn. De roep om ‘eet toch normaal!’ wordt steeds luider en daarmee kondigt zich het tijdperk van ‘de Nieuwe Nuchterheid’ aan.

nieuwe-nuchterheid-gezond-eten-2

De foodbloggers met hun mooie glanzende haren, lenige lichamen en fotogenieke recepten zullen kritischer bejegend gaan worden. We rennen niet meer massaal de keuken in om een hennepsmoothie, chia pudding of glutenvrije havermout pizza te maken nadat een populaire blogger een foto gepost heeft. Ook laten we ons steeds minder bang maken over alles wat slecht en giftig voor ons zou zijn zoals brood, zuivel, eieren en een beetje suiker.

En daar staat al weer een nieuwe groep experts klaar. De voedselwetenschappers, die jarenlang met gekromde tenen hebben moeten toezien hoe nauwelijks geschoolden de aandacht wisten te verkrijgen. Zij werpen zich nu op als de ware wegwijzers in het land van de gezonde voeding. Martijn Katan rekent in zijn nieuwste boek, Voedingsmythen, af met ‘nodeloze vrees en valse hoop’. De website ‘I am a foodie’ is een initiatief van stevig opgeleide wetenschapers en diëtisten, waarbij recepten gelardeerd worden met resultaten uit wetenschappelijke onderzoek. En ook zij hebben recent een boek uitgebracht getiteld ‘eten als een expert’. NRC liet na ‘Green happiness’ snel een wetenschapster, prof Ellen Kampman – hoogleraar Voeding en Ziekte, aan het woord. In de voedselwetenschap draait het om cijfertjes, feiten en harde bewijzen. En tja, dat is ontnuchterend want de conclusie is dat we eigenlijk weinig weten over wat nu gezond of ongezond is aan ons eten. Dit om de simpele reden dat grootschalig onderzoek op het gebied van voeding over lange tijd met zoveel variabelen simpelweg niet mogelijk is. Hun betoog voor gezonde voeding eindigt dan ook vaak met een lijstje dat past op een half A-4tje (Wilders zou jaloers zijn) en het belangrijkste advies is uiteindelijk, het oersaaie: Eet matig en gevarieerd.

Het mag een simpel en eenvoudig zinnetje zijn, maar om de daad bij het woord te voegen is voor velen van ons verre van eenvoudig. Daar ligt de komende jaren voor alle dieetgoeroe’s, bloggers, voedselwetenschappers, producenten, retailers en restaurants een grote uitdaging. We kunnen een voorbeeld nemen aan de meubelbranche daar viert het adagium ‘Less is more’ al vele jaren hoogtij. Nu is het aan ons, foodies, om dit credo binnen ons eten en drinken op een aantrekkelijke manier vorm te gaan geven zodat het mensen daadwerkelijk gaat lukken om matig en gevarieerd te eten en drinken.

 

eten-als-een-expert-gezondheid-trend

Het boek eten als een expert, geschreven door stevig geschoolde diëtisten en voedingswetenschappers

 

lijstje-nrc-gezondheidsraad

Lijstje in NRC op basis van advies gezondheidsraad

Abonneer op de nieuwsbrief van Marielle Bordewijk

Blijf op de hoogte van haar werk en visie over food trends, food design en innovatie in food.