Skip to main content

Marielle Bordewijk reisde af naar Stockholm om inspiratie op te doen. Zij deelt drie in het oog springende trends.

trend-ambachtelijke-drop

Ambachtelijk-geproduceerde-drop

food trend 1 # Nieuw ambachtelijk snoep

De Zweden hebben het maken van drop, caramels, en chocolade op nieuw ontdekt. Overal liggen ambachtelijk gemaakte lekkernijen, gemaakt door kleine lokale productiebedrijven met de beste ingrediënten, verpakt in ambachtelijke ogende verpakkingen zoals craftpapier of een simpel cellofaantje. Opvallend is dat deze zoetigheden voor vele hogere prijzen over de toonbank gaan dan hun massaal gemaakte broertjes en zusjes. Kennelijk is hier een nieuwe kwaliteitsstandaard gezet en zijn de A-merken van weleer hun premium positie kwijt geraakt.

food-trend-pulled-salmon

Pulled salmon, de opvolger van pulled pork

food trend 2 # Pulled Salmon

Hoewel we het afgelopen jaar overal pulled pork tegen zijn gekomen, is het niet gek dat het vis minnende Scaninavie hier nu zijn eigen variant op heeft: Pulled salmon. In de verschillende saluhallen (food hallen) die Stokholm kent zijn de taco’s en sandwiches met uit elkaar geplukte stukjes zalm erg populair. In een aantal scandinavische landen en in Amerika zijn trouwens al kant-en-klare pulled salmon verpakkingen inde supermarkt te verkrijgen.

drink-trend-duindoorn-sap

Één van de vele bessensappen: duindoornsap

Food trend 3 #Land van 1001 bessen

Bessen hebben in Zweden een bijna heilige status. De inheems groeiende kleine vruchtjes worden hier voor vele spijzen en dranken gebruikt en geroemd om hun frisse smaak en heilzame werking. Van Blåbär, Havtorn (duindoorn bessen), Tran bär (veenbessen) tot Lingon berries (rode bosbes of vossenbes). Overal komen ze in terug. Van sappen, gebak, snoep tot sauzen bij vlees en vis. Super food en Local food in één.

Abonneer op de nieuwsbrief van Marielle Bordewijk

Blijf op de hoogte van haar werk en visie over food trends, food design en innovatie in food.