Skip to main content

Wat brengt 2025 ons, als het gaat om eten en drinken? Ook dit jaar blikken we vooruit en delen we vijf food trends voor 2025 en de jaren erna. Dit is een voorproefje. Benieuwd naar het hele verhaal? Boek dan een food trend presentatie of een ’trendslation’ workshop.

Food trend #1 Carbon Crafted: CO2 als ingrediënt

Met de groeiende bezorgdheid over een overschot aan CO2 zet een nieuwe generatie startups dit gas om in een waardevol ingrediënt voor de voedselproductie. Bedrijven als de Californische start-up Savor nemen het voortouw met innovatieve producten zoals een revolutionaire boter, gemaakt met behulp van opgevangen kooldioxide. Het proces omvat geavanceerde fermentatietechnieken waarbij CO2 wordt omgezet in lipiden, die vervolgens worden geraffineerd tot een boterachtige substantie. het Finse Solar Foods heeft Solein ontwikkeld, een revolutionair eiwit dat wordt geproduceerd met behulp van lucht, water en hernieuwbare elektriciteit. Dit eiwit ontstaat door een fermentatieproces waarbij CO2 wordt gecombineerd met voedingsstoffen, wat resulteert in een eiwitrijke biomassa die kan worden gebruikt in verschillende voedingsproducten.

In de toekomst zullen we meer voedingsmiddelen zien die gemaakt zijn van CO2.

Food trend #2 Microdranken en het nieuwe water

Het transporteren van kant-en-klare dranken over de hele wereld trekt een zware wissel op hulpbronnen en het milieu. Als reactie hierop zien we een toename van microdranken – geconcentreerde smaakmakers die ontworpen zijn om thuis met water te worden gemengd. Deze drankjes verminderen niet alleen de hoeveelheid transport en verpakking, maar stellen consumenten ook in staat om hun drankjes naar eigen smaak aan te passen. Merken als Malaysian Once Coffee bieden geconcentreerde koffieshots voor onderweg, terwijl Waterdrop gespecialiseerd is in tabletjes gewoon water verheffen tot een drankje vol met natuurlijke smaak. Nu hydratatie een steeds belangrijker thema wordt in de drankenindustrie, zien we ook een toenemende aandacht voor de kwaliteit van water. Innovaties op het gebied van waterzuivering, zoals de filters die worden aangeboden door TAPP Water, Aqua Blu en Soma, worden steeds populairder nu mensen minder willen worden blootgesteld aan microplastics en andere vervuilende stoffen.

Microdranken zijn een eco-efficiëntere oplossing

Food trend #3 Lokale Miso: De umami revolutie

De zoektocht naar umami heeft chef-koks over de hele wereld ertoe aangezet miso te heroverwegen en de mogelijkheden ervan buiten de traditionele Japanse keuken te verkennen en lokaal geïnspireerde variaties te creëren. Miso, bekend om zijn rijke umami-smaak, is steeds belangrijker geworden met de opkomst van de plantaardige keuken. Het is ook een uitstekende manier om voedselafval te hergebruiken. Vandaag de dag is er een groeiende miso-rage die veel verder reikt dan Japan. Zo heeft de Nederlands/ Japanse innovator Miso Erika Hirose miso gemaakt van lokale ‘capucijners’ en hergebruikt brood, waarbij traditionele technieken worden gecombineerd met regionale smaken. In België is chef-kok Kyle Boland een echte fermentatiekampioen, die unieke miso’s maakt zoals miso van rode biet, venkel en prei. Verkrijgbaar via zijn webshop.

Food trend #4 Pesticidevrij en biologisch

Meer dan ooit ligt er een vergrootglas op het gebruik van pesticiden. Het besef groeit dat de mate waarin wij ze nu gebruiken, wel degelijk gevolgen heeft voor het milieu en de gezondheid. De verschuiving naar biologische en pesticidevrije producten wint daarom aan kracht en zal de komende jaren het aanbod gaan veranderen. Retailers zoals Plus en Lidl breiden hun biologische assortiment uit, waarbij Plus biologische producten aanbiedt voor dezelfde prijs als de niet-biologische variant en Lidl streeft naar een verdubbeling van het aanbod in de nabije toekomst. A-merken bieden ook steeds meer biologische subassortimenten aan, zoals Unox, Bonduelle, Arla, Barilla en Bertoli. Naast biologische producten zien we ook een toename van gewassen die geteeld worden met minder of geen pesticiden en die op de markt worden gebracht met de claim dat ze pesticidevrij zijn. Een goed voorbeeld is het Franse groentemerk Savéol, dat voorop loopt met zijn inzet voor pesticidevrije producten. Wil je meer weten over biologische en regeneratieve landbouw en hoe je als food merk met dit interessante onderwerp om kunt gaan? Bekijk dan onze blog: Biologische en regeneratieve food merken

Biologisch, regeneratief en  ‘pesticidevrij’ worden belangrijke claims.

Food trend 5 #Tiktokian cuisine: De opkomst van een nieuwe eetcultuur

Op TikTok ontstaat een nieuwe culinaire beweging die vorm geeft aan de manier waarop Gen Z en Alpha eten en koken benaderen. Deze “Tiktokian Cuisine” wordt gekenmerkt door eenvoud, visueel aantrekkelijke kooktechnieken, een vleugje humor en een focus op maximale zintuiglijke impact – levendige kleuren, rijke texturen, gedurfde smaken en zelfs geluiden die de zintuigen volop prikkelen.

Creativiteit staat centraal in deze keukencultuur. Ingrediënten en recepten van over de hele wereld worden met vol enthousiasme gemengd, populaire restaurantgerechten worden thuis nagebootst en apparaten zoals airfryers en tosti-apparaten worden op inventieve manieren gebruikt. Deze culinaire trend omarmt ook eenvoudige, gezondheidsbewuste ideeën, zoals eiwitrijke, caloriearme, plantaardige opties of ‘from scratch cooking’.

Eén van de bepalende kenmerken van de Tiktokiaanse keuken is de liefde voor hacks en het innovatieve gebruik van “oude” ingrediënten op nieuwe manieren. Hüttenkäse beleeft bijvoorbeeld een revival en wordt gebruikt in eiwitrijke wraps, caloriearme cheesecakes en zelfs hüttenkäse-ijs. Andere populaire eetideeën op TikTok zijn onder andere het maken van je eigen Dubai-reep (een chocoladereep met krokante kadayif, een soort vermicelli, en pistachepasta), het raspen van bevroren fruit over desserts en bowls, koffiemousse, het opwaarderen van instantnoedels tot volledige maaltijden en natuurlijk de immer populaire ‘pasta bakes’.

 

Good old cottage cheese, beleeft een opleving in de creatieve ‘Tiktokian cuisine’

Als je geïnteresseerd bent in meer Food trends en wilt begrijpen hoe ze kansen  creëren voor jouw food bedrijf, aarzel dan niet om contact op te nemen en te sparren over hoe we jou en je collega’s kunnen inspireren.

Abonneer op de nieuwsbrief van Marielle Bordewijk

Blijf op de hoogte van haar werk en visie over food trends, food design en innovatie in food.