Skip to main content
Food Trend & Inspiration

Verpakkingsloze Bag and Buy & Albert Heijn biologisch

By 16/09/2015oktober 22nd, 2019No Comments

In de Twijnstraat in Utrecht hebben we deze maand maar liefst twee nieuwe retailer formules hun winkels voor de dagelijkse boodschappen zien openen: Het verpakkingsloze Bag and Buy & Albert Heijn biologisch

Bagandbuy in Utrecht

Allereerst Bag and Buy, een verpakkingsloze kruidenierszaak. Alle producten worden hier zonder verpakking aangeboden en dus ook merkloos! Toch weet de winkel een kwalitatieve uitstraling aan haar producten te geven. Het draait hier om milieubewustzijn en gezondheid. Veel van de producten zijn biologisch. De dispenser met noten, gedroogde vruchten en thee kennen we al. Maar de grote yoghurt tap, de ter plekke malende pindakaasmolen en de glazen druppelvormige olietaps zijn een belevenis. Je kunt hier helaas niet al je boodschappen doen. Verse waar zoals groente, fruit en vlees/vis verkopen ze hier niet. Mocht je je verpakking vergeten zijn dan kun je hier ook potjes kopen. De prijzen zijn scherp, maar waarschijnlijk zullen ze wel klanten mislopen die hun eigen verpakkingen vergeten zijn mee te brengen. Het blijft een mooie statement om de hoeveelheid verpakkingsmateriaal te willen verminderen, Nu nog hopen dat genoeg consumenten daar ook hun best voor willen doen!

Verpakkingsloze bagandbuy in Utrecht 2

Even verderop is de eerste Albert Heijn Biologisch open gegaan, in navolging van de succesvolle pop-up store in Amsterdam. Het is even wennen wanneer je binnen stapt. De winkel is niet veel groter dan een studentenkamer. Ook hier geen verse producten, maar vooral pakjes en zakjes. Wel allemaal biologisch! Ook is er een koeling met gemaksproducten. Het winkeltje blijkt zich vooral te richten op ontbijt, lunch en borrel net als de to-go winkels. Naast het eigen Biologische merk, zijn er andere biologische merken te koop zoals Clipper thee, Zonnatura en veel producten van natuurvoedingsmerk Leev. Daarnaast zijn er net als bij Bag and Buy merkloze dispensers met noten. Maar de speelsheid en het innovatieve karakter van de pop-up store in Amsterdam ontbreekt hier. In Amsterdam waren wel verse groenten en fruit te koop en kon men onder andere de verse kruiden terplekke afknippen. Ook dit is geen winkel om al je boodschappen te doen. Het heeft wat weg van een AH-to-go maar op welke shopper er nu precies gemikt wordt, is niet helemaal duidelijk. Bij doorvragen blijkt, dat Albert Heijn de ruimte eigenlijk over had. Ze kregen van de gemeente geen toestemming om het pand bij de grotere winkel er naast te trekken. En met 1 man of vrouw personeel is het niet veel verder gekomen dan een verzameling pakjes, zakjes en warme koffie.

Biologische Albert Heijn Utrecht

Abonneer op de nieuwsbrief van Marielle Bordewijk

Blijf op de hoogte van haar werk en visie over food trends, food design en innovatie in food.