Skip to main content

Wat gaan we komend jaar drinken? Drie drankjes die de potentie hebben om door te breken. Het zijn gezonde alternatieven voor koffie, frisdrank en wijn.

#Turmeric latte

In Amerika, Engeland en Australië wordt deze warme, geelgoude drank steeds vaker gedronken in plaats van koffie. Volgens Google was de zoekterm ‘turmeric latte’ zelfs de snelst rijzende food-ster in de zoekmachine. De in het Nederlandse vertaalde kurkuma- of geelwortelmelk is cafeïnevrij maar heeft wel pit. Het specerij is een ware wonderwortel die vele geneeskrachtige werkingen wordt toegedicht in de Ayurveda en Chinese geneeskunde. De goudgele drank is makkelijk thuis te maken. Verwarm melk in een pannetje op het vuur, en roer gemalen kurkuma er door heen. Een vleugje zwarte peper zou de helende krachten helemaal doen loskomen. Warm, lichtjes opgeschuimd en met een scheutje maple syrup is het een prettig weg te drinken bakkie dat meer verzadigend is dan thee en volwassener is dan chocolademelk. Menig koffiebar aan de ander kant van de oceaan heeft haar al op de kaart staan. Het is een kwestie van afwachten tot deze gouden dame haar intrede in Nederland doet.

Turmeric-latte-kurkuma-melk

De goudgele kurkuma latte als alternatief voor koffie

#Bamboewater

Plantwaters zijn hot! De gesuikerde frisdranken hebben het nakijken naar de caloriearme nieuwkomers. Zagen we kokoswater, berkenwater en infusies van fruit en kruiden reeds hun intrede doen. Nu wordt gefluisterd dat bamboe wel eens het nieuwe succesnummer kan worden. Bamboewater wordt gemaakt door het trekken van de bamboebladeren en vervolgens deze ‘thee’ te laten afkoelen. Het kent een licht zoete afdronk met frisgroene tonen en is daarmee een effectieve dorstlesser. Het water leent zich goed voor smaakcombinaties met citrusvruchten, gember en munt. Bamboe is één van de grootste bronnen van silica, een mineraal dat de gezondheid van huid, haren en nagels ten goede zou komen. Maar of we daar nog in geloven, nu de ‘Nieuwe Nuchterheid’ haar intrede doet, is de vraag. Neemt niet weg dat dit watertje lekker weg drinkt!

 

bamboe-water-drank-drink-trend-2017

Bamboe water als alternatief voor frisdrank

#Grand Pu’er

Drinken lijkt het nieuwe roken te zijn. De kritiek op alcohol zwelt aan. Konden we ons in de zeventiger jaren niet voorstellen dat de sigaret verboden zou worden, zo kunnen én willen we ons nu niet inbeelden dat alcohol in het verdomhoekje komt. Maar de beweging is ingezet, dus tijd om stil te staan bij mooie alcoholvrije dranken die de gerechten van een royaal diner op waardige wijze aanvullen. Ontwerper Nina Rosens heeft de ambitie een lijn neer te zetten van complexe, gelaagde dranken die geschikt zijn voor foodpairing zoals wijn dat is. De basis vormen hoogkwalitatieve theeën met een rijk terroir. Vooral niet zoet en aangevuld met specerijen, kruiden en een vleugje fruit. De range kent net als wijn een variëteit aan kleuren; van fris geelgroen, vrolijk rosé tot diep rood. En combineert vergelijkbaar met gerechten. Zo zal de geelwitte blend op basis van groene thee gevogelte en vis tot leven brengen. Terwijl het rijpe, donkerrode zusje, gemaakt van pu’er thee graag danst met rund en wild. Namen als grand pu’er, de smaakbeschrijving, de glazen fles, het etiket en schenkwijze flirten met het idioom en rituelen rond wijn. De conservatieve wijndrinker wil er natuurlijk nog niet van weten, maar innovatieve drinkers begrijpen dat af en toe een gang met een goed glas alcoholvrij zo gek nog niet is. Bij restaurant Rijks is de grand pu’er al te bestellen. Kortom de geest is uit de fles en er kondigt zich een tijdperk aan waarin we volop gaan experimenteren met smaakwaardige alternatieven voor wijn, bier en cider.

 

drink-frank-trend-alcolovrij-wijn-thee

Een complexe, gelaagde drank obv thee als alternatief voor wijn

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Abonneer op de nieuwsbrief van Marielle Bordewijk

Blijf op de hoogte van haar werk en visie over food trends, food design en innovatie in food.